Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Jakie składniki odżywcze wspierają zdrowie serca i mózgu

Jakie składniki odżywcze wspierają zdrowie serca i mózgu?

Zdrowa i zbilansowana dieta to absolutny must have, jeśli chcesz cieszyć się dobrą kondycją swojego organizmu. To, co znajduje się na Twoim talerzu determinuje Twoje samopoczucie, a także sprawność działania wielu narządów. Wśród najważniejszych są serce i mózg, o które powinieneś dbać każdego dnia. Sięgnij więc po wartościowe produkty bogate w składniki kluczowe dla pracy zarówno serca, jak i mózgu. O jakich mowa? Sprawdź!

Kwasy omega-3 – nieocenione wsparcie dla serca i mózgu

Kwasy omega-3 zaliczane są do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jak sama nazwa wskazuje, bez nich nie może być mowy o prawidłowym funkcjonowaniu Twojego organizmu – i to nie tylko w kontekście układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Pamiętaj jednak o tym, że Twoją rolą jest dostarczanie ich organizmowi z zewnątrz. Twój organizm nie jest w stanie wyprodukować ich w ilości pozwalającej zaspokoić Twoje dzienne zapotrzebowanie.

Czym wyróżniają się poszczególne kwasy tłuszczowe omega-3? Każdy z nich ma swoje wyjątkowe właściwości i pełni w Twoim organizmie nieco inną rolę.

Kwas alfa-linolenowy (ALA) można z powodzeniem nazwać roślinnym źródłem zdrowia. Znajdziesz go w oleju lnianym, siemieniu lnianym, nasionach chia czy orzechach włoskich. Dzięki niemu skutecznie zneutralizujesz nadmiar wolnych rodników, chronisz się przed stresem oksydacyjnym, wspierasz metabolizm, układ nerwowy i naturalne mechanizmy przeciwzapalne.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) można z kolei określić jako morskiego obrońcę serca. Twój organizm wytwarza go z kwasu ALA, jednak w bardzo niewielkiej ilości, dlatego potrzebujesz jego dodatkowych źródeł. Najlepsze to tłuste ryby morskie i algi, a także wysokiej jakości tran. Kwas EPA wspiera zdrowie sercowo-naczyniowe, zmniejsza stany zapalne w naczyniach, poprawia kondycję ścian tętnic, zapobiega sklejaniu się płytek krwi i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu. Dzięki temu zmniejszasz ryzyko  rozwoju chorób serca, takich jak m.in. miażdżyca.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to kwas kluczowy dla kondycji Twojego mózgu i oczu. Podobnie jak EPA, nie jest syntetyzowany w organizmie, dlatego jego źródeł musisz szukać w tłustych rybach i algach. DHA ma ogromne znaczenie już w życiu płodowym – uczestniczy w rozwoju mózgu i siatkówki oka. Potrzebujesz go jednak przez całe życie – wspiera pamięć, koncentrację, chroni wzrok i zmniejsza ryzyko spadku funkcji poznawczych.

Kwasy omega-3 są więc ogromnym wsparciem dla serca. Pomagają w stabilizacji ciśnienia, zapobiegają zakrzepom i obniżają poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi. Tym samym przyczyniają się do mniejszego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Omega-3, a zwłaszcza DHA, wspierają prawidłowe działanie ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki nim Twój mózg pracuje sprawniej, a oczy zachowują dobrą kondycję – DHA jest jednym z ważnych elementów budulcowych siatkówki.

Miej na uwadze ich właściwości przeciwzapalne. Mają one znaczenie zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu chorób przewlekłych, w tym m.in. miażdżycy. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą też wspomagać ochronę przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer czy Parkinson.

oliwa polifenolowa

Antyoksydanty – w służbie zdrowia serca i mózgu

Antyoksydanty odgrywają istotną rolę w Twoim organizmie. Dzięki nim  zmniejszysz stan zapalny. Jeśli utrzymuje się on zbyt długo, może osłabiać Twoją pamięć i zdolność uczenia się, a także niekorzystnie wpływa na kondycję serca.

Największą grupę antyoksydantów stanowią polifenole. Są to związki, które dostarczane w odpowiednich ilościach wspierają ochronę lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Ten powoduje zaburzenie równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Efekt? Stany zapalne, a tym samym ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Polifenole znajdziesz głównie w owocach jagodowych, kolorowych warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i gorzkiej czekoladzie. Szukaj ich również w oliwie wysokopolifenolowej.

Innymi związkami o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, są m.in. karotenoidy, w tym luteina, beta-karoten, likopen, a także flawonoidy. Nie można też zapominać o witaminach A, C i E, które odgrywają ważną rolę w neutralizowaniu wolnych rodników i wspieraniu równowagi w organizmie.

Dzięki antyoksydantom możesz spowolnić proces starzenia się, poprawić sprawność umysłową i zadbać o to, by Twój mózg i serce działały sprawniej każdego dnia.

Witaminy z grupy B

Jeśli  chcesz zadbać o serce, kluczowe będą witaminy z grupy B – przede wszystkim B1, B6 i B12. To właśnie one regulują pracę układu mięśniowego. Mimo że serce kojarzy się głównie z układem krwionośnym, pamiętaj o tym, że jest ono także mięśniem. Dlatego też witaminy z grupy B tak dobrze wspierają jego funkcjonowanie. Dostarczysz je sobie, sięgając po owoce takie jak banany, winogrona, ananas, pomarańcze czy też mango. Co więcej, z pomocą witamin z grupy B zadbasz również o układ nerwowy. Od tego już bardzo krótka droga do utrzymania sprawnego umysłu i poprawy koncentracji.

Artykuł sponsorowany

Redakcja ostrakuchnia.pl

Cześć! Na Ostrej Kuchni dzielę się swoją miłością do intensywnych smaków i kulinarnych eksperymentów. Znajdziesz tu przepisy na wyraziste dania, pomysły na domowe sosy oraz inspiracje, jak wprowadzić zdrowie i pasję do codziennego gotowania. Kuchnia to mój żywioł – zapraszam, by odkrywać go razem ze mną!

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?