Szafy mroźnicze są niezbędne w różnego typu punktach gastronomicznych i sklepach, umożliwiają przechowywanie produktów przez dłuższy czas w odpowiedniej temperaturze. Przypominają klasyczne zamrażarki, jednak między tymi urządzeniami jest kilka podstawowych różnic. Głównym celem szafy mroźniczej jest przechowywanie lub dodatkowo eksponowanie produktów spożywczych takich jak lody i inne desery, mięso czy mrożone warzywa i owoce.
Szafa mroźnicza a zamrażarka – różnice
Zarówno szafy mroźnicze, jak i zamrażarki pomagają przechowywać zamrożone produkty przez dłuższy czas, jednak nie są to takie same urządzenia. Przede wszystkim szafa nie służy do zamrażania produktów, a do utrzymywania ich w odpowiedniej temperaturze.
Szafa mroźnicza jest najczęściej wysoka i wyposażona w wiele półek, ułatwiających lepszą organizację zawartości. Jej konstrukcja sprzyja szybkiemu znajdowaniu odpowiednich składników, gdy są potrzebne, na przykład w restauracyjnej kuchni czy barze. Część z urządzeń umożliwia również eksponowanie produktów przeznaczonych na sprzedaż.
Gdzie wykorzystuje się szafy mroźnicze?
Ponieważ szafy mroźnicze to bardzo praktyczne urządzenia, trudno wyobrazić sobie bez nich dużą kuchnię w restauracji czy barze, są też przydatne w pubach, hotelach, cukierniach, lodziarniach i sklepach, a nawet w stołówkach szkolnych czy podczas organizacji wesel i bankietów. Dobra organizacja i szybkie tempo to podstawa pracy w gastronomii, bez względu na rodzaj biznesu.
Wybierając urządzenie, warto zwrócić uwagę na jego pojemność i dobierać model do konkretnego zastosowania. Zbyt mała szafa szybko okaże się niepraktyczna, natomiast zbyt duża będzie pobierała bardzo dużo prądu, co przełoży się na wysokie rachunki.
Szafy mroźnicze – co można w nich przechowywać?
W szafach mroźniczych przechowywać można właściwie wszystkie mrożonki. W trosce o świeżość produktów i zdrowie klientów, spożywających posiłki, należy jedynie zadbać o to, by temperatura była dostosowana do potrzeb konkretnego typu żywności.
Co przechowuje się w szafie mroźniczej?
- mięso i inne produkty odzwierzęce
- ryby
- owoce morza
- warzywa mrożone
- owoce mrożone
- dania gotowe
- lody
Witryna – szafa mroźnicza do eksponowania produktów
Czy witryny mroźnicze i szafy są tym samym? Najprościej mówiąc, witryna to specyficzny typ szafy mroźniczej, której podstawowym zadaniem jest eksponowanie towarów dla klientów. Posiada przeszklone drzwi, przez które można z łatwością zobaczyć zawartość bez konieczności ich otwierania.
Witryny wykorzystuje się w sklepach, ale także w cukierniach czy lodziarniach, gdzie można zaprezentować desery. Ich pojemność musi być dostosowana do zawartości – gdy są zbyt małe, mogą ograniczać widoczność produktów, z kolei zbyt obszerne nie będą wyglądały dobrze i zużyją więcej prądu. Klasyczne szafy mroźnicze bez przeszklonych drzwi najczęściej stawiane są na zapleczach i zazwyczaj są większe od witryn.
Dopasowane do biznesu szafy mroźnicze znacznie ułatwiają pracę i sprzedaż produktów, zapobiegają również marnowaniu żywności, dlatego warto mieć je w restauracjach, barach, sklepach czy hotelach.
Materiał zewnętrzny