PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
HBD Fervor Reaper Chile
HBD Fervor Reaper Chile
56,00 zł 46,00 zł
szt.
Tabasco Habanero
Tabasco Habanero
12,00 zł 10,00 zł
Pasilla
 Nazwa: Pasilla (Chilaca)
 Skala (1-10): 2
 Skala Scoville'a: 1.000 ~ 2.000

PASILLA (Chilaca) - znana także jako "chile negro", gdyż przypuszczalnie od niej pochodzi chile Anaheim. Nazwa z hiszpańskiego oznacza „rodzynek” i nawiązuje do jej pomarszczonej powłoki i ciemnego koloru. Pasilla charakteryzuje się smakiem ziół i suszonych owoców z posmakiem kawy, lukrecji, rodzynek i kakao. Nieodzowny składnik tradycyjnych potraw meksykańskich, takich jak: mole i enchilada.

Wygląd: długość ok. 15 cm, szerokość 3-4 cm; wydłużona brązowo- czarna papryka o nieregularnej powierzchni

Zastosowanie: jako puree do sosów i sals, w postaci krążków do ozdabiania potraw, w całości jest faszerowana. Jej smak dobrze komponuje się z owocami morza, grzybami i daniami z fasoli. Razem z Mulato i Poblano stanowi główny składnik mole.

Występowanie: w środkowym Meksyku

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl