PRODUCENCI
HOT INFO
PROMOCJE
The Hottest Fucking Sauce
The Hottest Fucking Sauce
42,00 zł 30,00 zł
szt.
Zestaw upominkowy - BBQ
Zestaw upominkowy - BBQ
86,00 zł 56,00 zł
szt.
Scovillas Hot Gourmet Gentle 4-pack
Scovillas Hot Gourmet Gentle 4-pack
72,00 zł 62,00 zł
szt.
Czy widzieliście, że...

... w Indiach do przykładowego posiłku dla 4 osób wykorzystuje się m.in.: garść chili marynowanych w całości, dwie łyżki pieprzu Cayenne, dwie łyżki świeżych, posiekanych, zielonych chili oraz miskę świeżych chili służących jako zagryzka

 ...Chutney jest angielskim określeniem hinduskiej chatni, słowa opisującego oblizywanie palców, którymi jadano tą mieszankę chili z owocami, warzywami i różnymi przyprawami

...mała papryczka jest ostrzejsza od dużej, spiczasta pikantniejsza od okrągłej, najdelikatniejsza jest żółta

 … w badaniach naukowych udowodniono, iż dodanie chili do posiłku, przyspiesza spalanie kalorii. Organizm spala nawet do 45 kcal więcej niż w przypadku jedzenia  łagodnych potraw.

 … w samym Meksyku hodowanych jest  ponad 140 odmian chili.

 ... podobno najwięcej chili spożywają Tajlandczycy - 5 g dziennie na osobę!

 ... chili hamuje apetyt, w szczególności na słodycze i tłuste potrawy.

… w przypadku ostrych sosów, które bez użycia innych środków konserwujących, powinny mieć długi okres trwałości, dąży się do uzyskania poziomu współczynnika pH (kwasowości) poniżej 4. Im wyższy jest ten współczynnik, tym większa podatność na działanie bakterii, a co za tym idzie krótsza trwałość i przydatność do spożycia. W środowisku o pH poniżej 4 większość mikroorganizmów, bakterie octowe i kwasu mlekowego oraz grzyby pleśniowe przestają się rozwijać.

 ... najdroższym w historii ostrym sosem był "Single-Batch Private Reserve Stock" firmy The Cackalacky Classic Condiment Company, którego cena detaliczna wynosiła $987,86.

... w Meksyku niezawodnym lekiem na kaca jest zupa, zawierająca sporo chili.

… chili po soli, jest najbardziej popularną przyprawą na świecie.

 … najbardziej ostre w chili są nasiona i błony wewnętrzne, ich usunięcie może obniżyć poziom ostrości nawet o 50%.

... w peruwiańskich więzieniach nie używa się już żadnych ostrych przypraw. Podobno zbyt mocno pobudzają, co nie jest korzystne w takich warunkach. 

...Jalapeno było pierwszą papryką chili w kosmosie. William Lenoir wziął ją w 1982 roku w podróż kosmiczną.

… podstawowa różnica pomiędzy papryką słodką (łagodną) i ostrą polega na tym, że słodka przy mieleniu pozbawiana jest ścian dzielących, nasion i częściowo skórki. Ponadto odmiany słodkie zawierają dużo cukrów i najwięcej – spośród wszystkich warzyw – witaminy C.

… alkaloid kapsaicyna, który sprawia, iż chili jest ostre, mimo iż z budowy chemicznej zbliżony jest do wanilii,  zupełnie nie przypomina jej anielskości. Nie wszyscy wierzą jednak chemikom, stąd twierdzenie, że popularna czuszka jest dlatego tak paląca, bo w przeciwieństwie do słodkiej papryki nie wyrosła i to wściekłość i zazdrość rozpalają ją niemal do białości.  

 … niektórzy psychologowie uważają, że w reakcji na ostry, palący smak mózg wytwarza związki chemiczne zwane endorfinami, które uśmierzają ból, a w dużych dawkach wywołują uczucie przyjemności.

 … bardzo ostrą papryką jest Habanero, podobnie jak Scotch Bonnet czy Red Savina, jednak najostrzejszą jest Bhut Jolokia. W Andach Ameryki Południowej podobno występuje mała, bardzo ostra, dzika odmiana, nazywana przez Indian "Gringo- Killer"  jest ona kilkakrotnie bardziej ostra od Red Saviny.

… Red Savina® : uprawa tej papryki jest opatentowana a jej nazwa zastrzeżona dla czerwonej odmiany Habanero, która w Księdze Rekordów Guinness’a widniała jako najbardziej ostra papryka na świecie. Aktualnie od 2007 r. w Księdze Guinness’a jako najbardziej ostra papryka widnieje Bhut Jolokia.

… istnieją też odmiany chili, które nie są pikantne, np. "Sweet Banana". Mało znany jest też fakt, iż tradycyjna papryka jest też chili. Na Węgrzech uprawiana jest od tak dawna, aż straciła całą swoją ostrość.

… “Zakochana papryka” – określa się tak łagodne odmiany papryki, które nagle staja się pikantne. Dzieje się tak na skutek wymieszania nasion różnych odmian. W warunkach naturalnych sytuacje takie  nie mają miejsca. Do mutacji może natomiast dojść w szklarni, gdzie owady z uwagi na sztuczne warunki doprowadzają do mieszania się odmian.

 … chili w językach różnych krajów:

 Arabia  Felfel, Bisbas
 Chiny  Lup-Chew
 Wielka Brytania  Chile, Red pepper, Chilli, Chili
 Estonia  Kibe paprika
 Finladnia  Chilipippuri
 Francja  Poivre rouge
 Izrael  Pilpel adom
 Indonezja  Lombok, Cabé, Cabai
 Włochy  Peperone, Peperoncino
 Japonia  Togarashi
 Holandia  Spaanse peper Cayennepeper
 Portugalia  Pimentão, Piri-piri,
 Singapur  Rathu miris
 Hiszpania  Chile, Ají
 Tajlandia  Prik
 Turcja  Aci kirmizi biber
 Węgry  Csilipaprika

 

…chili pochodzi z Ameryki Środkowej. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba, przed 500 laty, chili bardzo szybko rozprzestrzeniło się w Azji i Afryce. Azjaci są niejednokrotnie bardzo zdziwieni, gdy dowiadują się, że chili nie pochodzi z Azji.

… bardzo często suszone chili są bardziej ostre niż świeże. Proces suszenia nie tylko może podwyższać poziom ostrości, ale przede wszystkim zmienia smak chili.

… skala poziomu ostrości została stworzona przez Wilbur’a L. Scoville’a w 1912 roku.

... nie ma dowodów na to, iż jedzenie chili może być szkodliwe lub powodować wrzody.

… w miarę spożywania dużych ilości chili, uczucie pieczenia i odczuwany pikantny smak, stopniowo maleją.

... dlaczego ludzie lubią chili, pomimo pieczenia? Komórki nerwowe po zjedzeniu chili, wypuszczają substancję P, w efekcie czego ciało ludzkie produkuje endorfiny, działające na komórki mózgu podobnie jak morfina. Dlatego też spożywanie chili może być uzależniające.

... waga molekularna kapsaicyny wynosi 305.42.

… temperatura wrzenia kapsaicyny kształtuje się na poziomie 210-220 stopni Celsjusza, natomiast temperatura topienia to 65 stopni Celsjusza.

… szacuje się, iż papryka istnieje od przynajmniej 7000 lat p.n.e.

… określenie „papryka” istnieje od błędnego przekonania Kolumba, iż krzewy, na których rośnie papryka, produkują pieprz.

... ostre sosy nie są tuczące. Ilość tłuszczu i węglowodanów jest bardzo niewielka, w przeliczeniu na niewielkie ilości używane do potraw. Można więc bez obaw doprawiać nim jedzenie. Dodatkowo ostry sos przyspiesza przemianę materii.

... kwas zawarty w pomidorach, cytrynach i limonkach kontrastuje z zasadowym odczynem kapsaicyny, dlatego tak często są one dodawane do ostrych sosów.

…kapsaicyna nie ma smaku ani zapachu.

… kapsaicyna i substancje, które ją zawierają, należą do najczęściej badanych w medycynie, farmacji i dietetyce.

… kapsaicyna może być spożywana przez diabetyków, którzy dzięki produktom ją zawierającym, mogą urozmaicić swoją dietę. 

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl